|
|||
Comanda instant - Polen în miere de salcâm, 400 g.
|
|||
Polen în miere de salcâm, 400 g. |
|||
Polen 100 g in 300 g miere de salcam, net 400 g.
Polenul de albine: beneficii și contraindicații
Proprietățile benefice ale polenului pentru sănătate sunt cunoscute de secole, acesta regăsindu-se deopotrivă în medicina tradițională chineză și japoneză. Dacă îți place să consumi polen, află că pe lângă seria de beneficii cunoscute, polenul vine și cu anumite reacții adverse de care e bine să ții cont.
Valori nutriționale polen
Pentru 100 g de polen, valorile sunt următoarele: 314 kcal, 4.9 g grăsimi, 43,5 g carbohidrați, 24.1 g proteine, 5 mg sodiu, 81 mg calciu, 6.3 mg fier, 222 mg potasiu, 50 mg vitamina C.
Este important de reținut, însă, faptul că aportul nutrițional conținut de polen depinde foarte mult de sursă (floarea din care a fost colectat), precum și de sezon. De exemplu, polenul colectat din flori de pin are aproximativ 7% mai multă proteină, în timp ce polenul colectat din flori de curmal are cu aproape 35% mai multă proteină, față de un polen obținut dintr-un amestec poliflor. În plus, polenul de albine colectat pe durata primăverii are o compoziție de aminoacizi semnificativ diferită față de cel colectat în timpul verii.
Ce este polenul?
Potrivit specialiștilor, polenul este format dintr-un amestec de salivă de albine, nectar și polen de plante care se prinde de spatele piciorușelor albinelor lucrătoare. Albinele aduc polenul înapoi în stup, după care îl colectează în celulele fagurilor, unde va sta la fermentat. Polenul poate proven de la plante diferite, inclusiv hrișcă și porumb. Așadar, compoziția sa poate varia, în funcție de sursa vegetală și chiar de regiunea geografică.
Polenul este diferit de miere, propolis sau veninul de albine, dar, la fel ca acestea, este folosit în apiterapie – o formă de terapie alternativă care utilizează, în scopuri curative, produse derivate direct din stup. Nutrițional vorbind, polenul de albine pare a fi compus, în proporție de 50%, din polizaharide (ex: carbohidrați), pe lângă care mai poate conține lipide, proteine, zaharuri simple, vitamina C, carotenoide, fitonutrienți și flavonoide, cum ar fi quercetina.
Polenul de albine nu trebuie confundat cu alte produse obținute prin apicultură, precum mierea, lăptișorul de matcă, propolisul sau fagurele de miere. Aceste produse pot sau nu să conțină polen, dar, în principiu, sunt formate din alte substanțe derivate din polen.
Proprietăți și beneficii
Datorită conținutului de vitamine, minerale și antioxidanți, polenul este asociat cu scăderea inflamației. Potrivit unui articol publicat în Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, polenul de albine poate inhiba activitatea enzimatică responsabilă pentru dezvoltarea proceselor inflamatorii în corp. De asemenea, există cercetări care sugerează că un amestec de lăptișor de matcă și polen poate reduce simptomele sindromului premenstrual, cum ar fi starea de irascibilitate și luarea în greutate. Cu toate acestea, este nevoie de studii mai ample pentru a confirma aceste informații.
Cel mai cunoscut beneficiu al polenului este cel al întăririi sistemului imunitar, prin stimularea răspunsului imunitar al splinei. Deși s-au efectuat o serie de studii pe animale, în acest sens, este nevoie de studii clinice, efectuate pe oameni, pentru a consolida această ipoteză.
Un lucru cert este că polenul de albine are proprietăți antibacteriene și antiseptice care ajută la regenerarea țesutului afectat. Cercetările sugerează că aplicarea unui unguent pe bază de polen de albine pe o rană sau arsură poate accelera procesul de vindecare.
Reacții adverse
Contraindicațiile și riscurile asociate cu consumul de polen includ:
Reacții alergice: dacă ești alergic la polenul de flori, polenul de albine poate fi, în egală măsură, problematic pentru tine. Așadar, dacă vrei să consumi suplimente pe bază de polen sau polen ca atare, este indicat să faci un test alergologic înainte, pentru a evita simptomele neplăcute asociate cu reacția alergică la polen.
|
|||